Perjantaina 19.8.2016 pääsin ottamaan käsituntumaa älykkäistä nappeista. Kokemus oli sen verran merkittävä, että kirjoitan asiasta jutun vaikkei se suoranaisesti tietotyöhön liity. Välillisesti kylläkin ja tulevaisuudessa vielä enemmän.

Smart Tag

Tämä palttoonnapin kokoinen pieni laite mittaroi lämpötilaa, kosteutta, ilmanpainetta, valoisuutta, liikenopeutta ja pyörimisnopeutta ja on sijaintitietoinen. Silti painoa on vain muutaman gramman verran.

Esineiden internetistä (Internet of Things, IoT) ja teollisesta internetistä on puhuttu viime vuosina paljon. Keskustelua ja ajattelua ei tule rajoittaa vain teollisuuden ja liike-elämän näkymiin. Yhtä lailla hyödyntämiskohteita on kodeissa ja ihmisten yksityiselämässä.

Yllä oleva pieneen muovikoteloon pakattu Smart Tag (en tiedä virallista suomennosta, lieneekö vaikka älytunniste?) kykenee tosiaankin mittaamaan lukuisia erilaisia ominaisuuksia ja välittämään tietoa reitittimen kautta internetiin. Kerätystä datasta voidaan tehdä sovellusten kautta enemmän tai vähemmän reaaliaikaisia indikaattoreita ja mittareita. Pitemmältä ajalta tallennetusta mittaroidusta aineistosta voidaan analysoida sitten paljon kiinnostavampia asioita totuudenmukaista raportointia varten.

IoT laitteet

Ylläolevassa kuvassa on Tamperelaisen Trelab Oy:n suunnittelemia ja valmistuttamia laitteita. Näitä päällystakin napin kokoisia antureita (1) voi sijoitella sisätiloissa seurattaviin kohteisiin kuten ovet, pöydät, tietokoneet, ilmanvaihtoventtiilit, työstökoneet, kuljettimet, trukit, vihivaunut, työntekijän tasku ja niin edelleen. Kyllä, työntekijän taskussa napin ollessa tiedetään onko hän liikkeellä ja summittaisesti missä päin kiinteistöä hän on. Anturit voidaan koteloida ulkotiloja ja likaisia olosuhteita varten sekä varustaa tartuntamagneetilla, jolloin anturin (2) voi kiinnittää vaikka lastausalueella liikkuvaan trukkiin. Sen jälkeen on hyvin helppo saada täsmällistä tietoa trukin toiminnoista. Nämä pienet koneisiin, laitteisiin tai kalusteisiin kiinnitettävät taikka työntekijän mukanaan kantamat anturit välittävät tukiaseman (3) kautta mittaroimansa tiedot edelleen internetin pilvipalveluihin. Pilven tietovarastoista mittarointitieto sitten jalostetaan käyttäjäystävälliseen muotoon.

Trelab Oy:n Business Develpoment VP Kimmo Saarela näytti näitä yrityksensä tuotteita esitellessään omalta puhelimeltaan mobiilisovellusta, jolla pystyi tarkastelemaan kotinsa tilannetta – onko ovet kiinni vai auki, milloin jääkaapin ovi on viimeksi avattu, mikä on olohuoneen lämpötila ynnä muita mitattavissa olevia kodin asioita. Sekin selvisi, että Kimmon poissa ollessa viinikaapin ovi oli avattu. Asialle oli luonnollinen selitys, kun kävi ilmi että rouva oli ostanut viikonlopuksi punaviiniä ruoalle.

Mittaamista mittaamisen ilosta?

Tuskin nyt sentään. Onhan se merkittävää, että nykyaikana pystytään mittaamaan reaaliaikaisesti tai ainakin pienellä viiveellä, että onko jääkaapin kompressori käynnissä, kuinka kuumana se käy ja onko siinä laitteen mekaanista rikkoutumista enteilevää poikkeavaa tärinää. Vielä merkityksellisempää on, jos anturin välittämänä selviää, että prosessiteollisuudessa käytettävän laitteen toiminta on epänormaalia ja pystytään ajoissa hälyttämään huoltomies paikalle ennen kuin joku hajoaa ja tehtaan lattia tulvii vaarallisista kemikaaleista, tuotanto keskeytyy ja syntyy taloudellista tappiota.

Merkityksellisempää on se, että saadaan totuudenmukainen kuva mitä hallinnan piiriin kuuluvassa ympäristössä tapahtuu ja pystytään analysoidusta tiedosta johtaen parantamaan käyttöastetta, tuottavuutta, energiatehokkuutta tai vaikka turvallisuutta. Tämä pätee niin tehtaisiin, varastorakennuksiin kuin yksityishenkilöiden kallisarvoisiin koteihin.

Mukavaa oli tietotyöläisen näkökulmasta kuulla se, että analysointia voi tehdä tutulla välineellä Excelillä. Exceliin luetaan pilvestä data, tehdään kenties luetun tiedon siivoamista ja järjestelyä. Sen jälkeen lasketaan, pivotoidaan, analysoidaan ja piirretään kaaviot.

Oletko sinä jo tutustunut IoT:hen ja millaisia sovellutuksia se voisi sinulle mahdollistaa?