Tästä se lähtee!

“Tästä se lähtee!” sanon monesti kurssilaiselle, joka kurssin alussa osallistujien esittäytymisissä kertoo ettei ole aikaisemmin käyttänyt opiskeltavana olevaa järjestelmää. Tästä se lähtee minunkin blogikirjoittelu-ura käyntiin.

Päädyin pitämään suomenkielistä blogia tietotyön aiheista. Niin monella muullakin on blogi, niin kai minunkin sitten  on lähdettävä tähän samaan peliin mukaan. Tietotyöhön liittyviä englanninkielisiä blogeja on valtaisia määriä, mutta kauniin, kotoisen, ilmaisuvoimaisen suomemme kielellä kirjoitettujen blogien määrä on kovin vähäinen. Sen olen kuitenkin huomannut, että blogit ovat monesti ongelmanratkaisussa hyvä tietolähde. Esimerkiksi useissa SharePointiin liittyvissä virhe- ja ongelmatilanteissa virheilmoituksen sisällöllä hakeminen on tuonut tuloksiksi blogikirjoituksia. Joku muukin on siis törmännyt samaan ongelmaan, keksinyt siihen ratkaisun ja mikä arvokasta – dokumentoinut ratkaisunsa blogikirjoitukseksi. Joissakin suosituissa blogeissa hyvä mauste ovat olleet blogin kommentit. Niissä on monesti jotain täydentävää tai ongelmanratkaisua varioivaa sisältöä.

Minä ja kahvimuki Kuva: Jan Bosas

Infoworker ja kahvimuki
Kuva: Jan Bosas

Tietotyö on aihepiirinä laaja kuin mikä ja jokaisella ihmisellä on sille oma arvolatauksensa. Tietotyöksi moni mieltää oman ammattinsa ja työtehtäviensä kautta esille tulevat menetelmät, työtavat ja työvälineiden hyödyntämiset. Niinhän se on. Asiaa syvällisemmin pohtien tietotyöhön liittyvät myös palvelinjärjestelmät, tietoverkot, pilvipalvelut ja moniaat muutkin tekniset tietotyön mahdollistavat asiat. Tässä valossa tietotyötä tarkasteltaessa blogitukseni saattavat olla välillä teknisiäkin. Ehkä.

Varmaa on se, että työ muuttuu. Tietotyön kohdalla tulevaisuutta kohti etevä tapahtumien ketju ei tee mutkaa. Tietotyö on alituisessa muutoksessa sekin. Blogattavaa siis riittää. Kommentteja saa kirjoittaa ja juttuehdotuksia lähettää. Vieraskynä saattaa myös välillä esiintyä täällä Infoworkerissa.